Nike Air Max, best of all worlds

Geschiedenis Air Max

Nike Air Max, wie kent ze niet? De schoen is tegenwoordig niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Ze zijn sportief, modieus en ook nog eens comfortabel. Het is de meest geliefde sportschoen van meerdere generaties.

In deze blog willen we graag de eerste paar uitgaven belichten, omdat we waarschijnlijk nooit klaar zijn met schrijven over dit kunstwerk.

Ontstaan van een icoon

Nadat de Air Cushioning Technology werd geïntroduceerd door Nike in 1979, zijn er een hoop nieuwe deuren geopend voor atleten. In 1987 werd de Air-Unit van Nike voor het eerst zichtbaar gemaakt in een schoen. Dit maakte het destijds een baan doorbrekende sportschoen. De schoenen zijn in principe ontworpen voor het hardlopen, nu worden ze gebruikt voor bijna iedere sport.

Omdat de schoen zo’n loyale fanbase heeft, brengt Nike zo hier en daar een oud model opnieuw uit. Ook door iedere keer met nieuwe kleuren te komen, zorgt Nike ervoor dat de schoen de tand des tijds overleeft.

Nike Air Max Geschiedenis
Bron: Nike

Air Max 1

Maar hoe is de Air Max een icoon geworden? De ontwerper Tinker Hatfield heeft er voor gezorgd dat de eerste Nike Air Max 1 op de schappen kwamen te liggen. Destijds was de ‘air’ onder de zool een compleet nieuwe technologie in een schoen verwerkt. De demping zal ervoor moeten zorgen dat je met het hardlopen zachter op de grond terecht komt, waardoor je lichaam minder te verduren heeft.

Nike Air Max 1

Air Max 2

Nadat dit een daverend succes bleek te zijn, besloot Nike om de Air Max Light te introduceren, ook wel de Air Max 2. Deze schoen bracht lichte veranderingen met zich mee, zoals kunststof riemen, ademend nylon mesh en een variabele breedte voor de veters.

Air Max 2

Air Max 90

In 1990 heeft Nike de Air Max 3, ook wel 90, uitgebracht. De Air Max 90 is het meest populaire model van Nike. Het model wordt in steeds veranderende kleuren uitgebracht, waaronder een aantal ‘limited editions’. Iedere ‘sneaker freak’ heeft hier minstens een paar van in zijn schoenenkast.  

Air Max 90

Air Max Classic

De Nike Air Classic het jaar daarop uitgebracht. Met zijn comfort en stijl was deze schoen onmiddellijk populair in de gabber- en hiphopscene. De schoen is dan ook niet weer weg te denken bij een compleet ‘Aussie’ trainingspak. De Nederlandse rapgroep Opgezwolle heeft het regelmatig gehad over de Air Max Classic. Ook wordt het model in ‘Het Land Van’, van Lange Frans en Baas B genoemd.

Air Max Classic

Air Max 95

In 1995 kwam Nike met de Air Max 95. Dit model werd snel opgepakt door de hiphopscene en heeft in 2014 een flinke comeback gemaakt. Het is echt een schoen waar je van moet houden, gezien zijn ongebruikelijke ontwerp en gebruik van kleuren.

Air Max 95

Air Max na 1995

Nu we de oude modellen besproken hebben, willen we verder kijken naar de modellen die na 1995 uit zijn gebracht. Ook willen we kijken naar speciale edities van de schoen, er zijn namelijk talloze unieke modellen en kleuren die nog onbesproken zijn.

Meer hierover in een volgende blogpost!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *